Ιατρείο, Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη:
2310 225 929
Ιατρείο, Κλινική Γένεσις:
2310 984 575

Πρότυπο κέντρο διερεύνησης και θεραπείας υπογονιμότητας

BLOG

Εξωσωματική σε μεγαλύτερη ηλικία.


Πολλές γυνείκες στις μέρες μας, αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, κυρίως λόγω κοινωνικών παραγοντων. Η χειρουργος-γυναικολόγος Γλυκερία Ζερβακάκου μας εξηγεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούμε να έχουμε πετυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση και τι ακριβώς ισχύει στο θέμα δωρεάς ωαρίων.

Υπάρχει αύξηση του αριθμού των γυναικών που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικια και , αν ναι, πως ερμηνεύετε το γεγονός;
"Πράγματι, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι λόγοι είναι βασικά κοινωνικοί. Η γυναίκα πλέον ακολουθεί τις σπουδές της, εργάζεται, κάνει καριέρα και στη συνέχεια προχωράει στον γάμο και στα παιδιά. Και σε επίπεδο ζευγαριού, όμως, βλέπουμε ότι νεαρά άτομα διστάζουν να τεκνοποιήσουν προτού σταθεροποιηθεί η επαγγελματική και συνεπώς οικονομική τους κατάσταση".

Από τι εξαρτάται το ποσοστό επιτυχίας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας;

"Καταρχήν, να διευκρινήσουμε τι εννοούμε όταν λέμε γυναίκα "μεγαλύτερης ηλικίας". Σήμερα μια γυναίκα είναι παραγωγική και δραστήρια σε ηλικίες που ξεπερνούν τα 50 ή τα 60 έτη. Στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, όμως, τα πλαίσια στενεύουν σημαντικά. Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η μείωση ξεκινάει με αργό ρυθμό μετά την ηλικία των 30 και επιταχύνεται μεταξύ της ηλικίας των 35 και 40 ετών. Οι γυναίκες γεννιούνται με προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων, ο οποίος μειώνεται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής. Επομένως, ο πιο σημαντικός παραγοντας για την επίτευξη εγκυμοσύνης είναι η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων που έχει κάθε γυναίκα και είναι αυτή η πτώση που προκαλεί τη μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες, με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος αποβολών. Αυτό συμβαίνει γιατί η φύση "ξοδεύει" αρχικά τα πιο υγιή ωάρια, συνεπώς αυτά που απομένουν σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με γενετικές "ανωμαλίες".

Υπάρχει όριο για την ηλικία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το όριο αυτό ποιοι παράγοντες το καθορίζουν;


"Ο ελληνικός νόμος ορίζει ως ανώτατο όριο για την εφαρμογή οπιασδήποτε μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα 50 έτη. Το όριο αυτό καθορίστηκε με βάσγ τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά κριτήρια. Τα 50 έτη είαι ενα αρκετά υψηλό όριο ηλικία για αναπαραγωγή με το γενετικό υλικό της ίδιας της γυναίκας. Βρίσκεται, εξάλλου, πολύ κοντά και στη συνήθη ηλικία εμμηνόπαυσης. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει και η λύση της δωρεάς ωαρίων, έπρεπε να τεθεί ένα όριο που να αποκλείει ακραία φαινόμενα αναπαραγωγής".

Ποιες γυναίκες καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων, ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας και ποιο το νομοθετικό πλαίσιο γι'αυτήν την ιατρική πράξη;

"Κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ικανότητα ανταπόκρισης των ωοθηκών στη φαρμακευτική αγωγή, την ποιότητα των ωαρίων και τη δυναμικότητα των εμβρύων. Τέτοιου είδους πληροφορίες δεν μπορούμε να έχουμε πριν από τη θεραπεία. Οι εξετάσεις που γίνονται, μας δίνουν ενδείξεις για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και στη συνέχεια επιβεβαιώνονται ή αναιρούνται από το αποτέλεσμα.


Όταν, λοιπόν, διαπιστώσουμε στην πράξη ότι μια γυναίκα δεν είναι δε θέση να παράγει ωάρια, ικανα΄να δώσουν ένα έμβρυο που θα πετύχει την εμφύτευση και την εγκυμοσύνη, τότε και μόνο της προτείνουμε την εναλλακτική λύση της δωρεάς ωαρίου. Μελ'ετες έχουν δείξει ότι παρότι η οωθηκική λειτουργία ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας, η δεκτικότητα της μήτρας δεν αλλοιώνεται. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα ωάρια μια νεαρής και υγιούς γυναίκας, ξεπερνάμε το βασικό εμπόδιο και πετυχαίνουμε σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό την εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα μειώνουμε τον κίνδυνο αποβολών.


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε δωρεά ωαρίου μπορεί να καταφύγουν και γυναίκες νεαρής ηλικίας, που παρουσιάζουν μειωμένη οωθηκική λειτουργία πρόωρα, καθώς επίσης γυναίκες που έχουν σοβαρά κληρονομικά νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη γονιμότητά τους.


Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα πρβλέπει της θεραπεία με δωρεά ωαρίων με τρόπο που διασφαλίθζει πλήρως τόσο τη δότρια όσο και τη λήπτρια".

Πηγή: Close Up

Τύπος – Άρθρα

articel

Μεγαλυτερη ηλικια

Τι ειναι η Εξωσωματικη Γονιμοποιηση

Περιοδικό υγεία

Περιοδικό Γυναίκα

Close up

Τύπος

Πρώτο ραντεβού μαζί μας

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να έχετε στο πρώτο ραντεβού και επιλέξτε πιθανή ημερομηνία

Εξωσωματική γονιμοποίηση Ζερβακάκου Γλυκερία  κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη